Dieta bez salicylanów…
Zalecana u osób z astmą aspirynową, uczulonych na aspirynę (kwas acetylisalicylowy), przy leczeniu pokrzywki.
Celem diety jest utrzymanie takiej ilości salicylanów w diecie, żeby nie występowały objawy niepożądane, czasem może to oznaczać całkowite ostawienie produktów w których są one zawarte (poziom progowy przy którym następuje reakcja uczulająca organizmu jest inna u każdego).
W naturze salicylany mogą występować w warzywach, owocach, ziołach i przyprawach, orzechach, sokach, winie i piwie.
Co ciekawe zawartość salicylanów maleje wraz z dojrzewaniem owoców, a także pokarmy ugotowane z reguły zawierają mniej salicylanów niż świeże lub duszone. Salicylany mogą być obecne także w kosmetykach i innych produktach np. produktach zdrowotnych, dlatego przed zakupem warto sprawdzić skład produktu znajdujący się na etykiecie. Na koniec trzeba wspomnieć o samej aspirynie i lekach pokrewnych.
W przypadku tej diety trzeba unikać następujących leków i produktów spożywczych:
- Niesteroidowe leki zapalne (NLPZ), które działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo a, mają w swoim składzie kwas acetylisalicylowy np. polopiryna, aspiryna itd.
- Zioła : mięta, tymianek, estragon. Rozmaryn, koper, szałwia, oregano, majeranek, bazylia, nasiona selera i sezamu
- Przyprawy: anyż, pieprz turecki, cynamon, kminek, curry w proszku, kozieradka, gałka muszkatołowa, musztarda, papryka, kurkuma
- Owoce: jabłka, jeżyny, wiśnie, rodzynki, winogrona, porzeczki, nektarynki, pomarańcze, brzoskwinie, morele, śliwki suszone, maliny, truskawki
- Warzywa: brokuły, cykoria, ogórki, pomidory, rzodkiew, słodka kukurydza oraz szpinak i oliwki
- Bakalie: migdały, orzeszki ziemne, orzechy brazylijskie, orzechy Macadamia, pistacjowe, włoskie i kokosowe
- Alkohole: wszystkie poza wódką i ginem
- Napoje: kawa, herbata, coca-cola, mięta,
- Inne: miód, lukrecja, cukierki miętowe, produkty drożdżowe, sosy pomidorowe oraz wszelka żywność wysoce przetworzona.
Produkty, które nie zawierają salicylanów i mogą być stosowane w tej diecie:
- Produkty zbożowe: pieczywo, ziarna zbóż – gryka, proso, owies, ryż, orkisz,
- Warzywa: biała odmiana ziemniaków (obrane ze skórki), zielona i biała kapusta, selery, suszona fasolka, fasolka z puszki bez dodatku soli i cukru
- Owoce: banany, gruszki obrane ze skórki, lima (cytrus), granaty, mango, papaja
- Bakalie: mak, orzechy nerkowca, słonecznik, orzechy laskowe,
- Mięsa, ryby, jaja,
- Produkty mleczne: biały ser, mleko, sery, jogurt naturalny,
- Tłuszcze: oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy), tłoczonena zimno i bez dodatku konserwantów, masło i margaryna
- Napoje: niegazowana woda mineralna, słaba herbata (najlepiej z dzikiej róży), kawa bezkofeinowa, mleko sojowe, mleko ryżowe, sok gruszkowy domowej roboty
- Środki słodzące: cukier, syrop klonowy
- Przyprawy: sól morska, sos sojowy bez przypraw, szafran
W tabeli znajdują się produkty spożywcze, które zostały uszeregowane według zawartości salicylanów:
- Produkty o śladowej, bardzo niskiej oraz niskiej zawartości salicylanów, które można spożywać codziennie
- Produkty ze średnią zawartością salicylanów można spożywać od czasu do czasu
- Produkty o wysokiej, bardzo wysokiej, i ekstremalnie wysokiej zawartości salicylanów należy wyeliminować na stałe z diety.
Trzeba pamiętać, żeby kupować produkty ze sprawdzonych zaufanych źródeł. Warzywa często sztucznie nawożone i opryskiwane mogą zawierać większe ilości salicylanów niż warzywa bio.
NAZWA PRODUKTÓW | ZAWARTOŚĆ ŚLADOWA – PRODUKTY BEZPIECZNE | BARDZO NISKA | NISKA | ZAWARTOŚĆ ŚREDNIA | WYSOKA | BARDZO WYOKA | EKSTREMALNIE WYSOKA |
warzywa | zielona i biała kapusta, selery, suszona fasolka, fasolka z puszki bez dodatku soli i cukru, białe ziemniaki obrane ze skórki, niektóre gatunki salaty | brukselka, świeży szczypiorek, pietruszka, koperek/ nie dotyczy postaci suszonych, czosnek, pory, czerwona kapusta, szalotka, suszony żółty groch | świeże szparagi, buraczki czerwone, kalafior, cebula, białe ziemniaki ze skórką, dynia, słodka kukurydza, pomidor, rzepa, mrożony szpinak, zielona fasolka szparagowa, kabaczek | marchewka, sok pomidorowy, grzyby, obrane ze skorki bakłażany, sałata wyjątkiem lodowej; puszkowane szparagi, czarne oliwki, słodka kukurydza, czerwone ziemniaki i czerwone buraki | bakłażany ze skórką, brokuły, ogórki, świeży szpinak, słodkie ziemniaki, puszkowane pomidory i przecier pomidorowy, bób, puszkowana okra, pasternak zwyczajny, rukiew wodna | cykoria, papryka chili, kabaczki, cykoria endywia, puszkowane zielone oliwki, pieprz, rzodkiewka | korniszony |
owoce | banany, gruszki obrane ze skóry, lima, granat, mango, papaja | zielone jabłka, złote delicjusze bez skóry, melonowiec właściwy. granatowiec właściwy, pomidor drzewiasty, | świeże figi, cytryna, mango, czerwony delicjusz bez skórki, rabarbar, marakuja, owoc kaki | kiwi, gruszka ze skórką, liczi chińskie | awokado, większość gatunków jabłek, melon cantalopue, wiśnie, grejpfruty, mandarynki, morwa, brzoskwinie, arbuzy | świeże morele, żurawiny, świeże daktyle, pomarańcze, ananas, śliwki, truskawki, białe winogrona, jeżyny, jagody, czarna porzeczka | suszone daktyle, suszone morele, czerwona porzeczka, maliny, rodzynki, śliwki |
produkty zbożowe | gryka, proso, owies, ryż, żyto, pszenica, orkisz | kukurydza | |||||
nasiona i orzechy | mak | orzechy nerkowca | słonecznik, orzesznik jadalny, orzechy laskowe | sezam, orzechy włoskie, wiórki kokosowe (suche) | orzechy brazylijskie, orzechy macadamia, orzeszki piniowe, orzeszki pistacjowe | migdały, orzechy arachidowe w skórce | |
środki słodzące | cukier, syrop klonowy | melasa | miód | ||||
mięso, drób, ryby, jaja | mięso (nie dotyczy mięsa przetworzonego fabrycznie), ryby, jajka (z wyjątkiem wątróbki i krewetek) | ||||||
tłuszcze | oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy) tłoczone na zimno i bez dodatków konserwantów, masło | masło klarowane | oleje: migdałowy, kukurydziany, sezamowy, arachidowy, z orzechów włoskich | olej kokosowy, oliwa z oliwek | |||
mleko i jego przetwory | mleko, masło, sery (z wyjątkiem blue veined – ser [pleśniowy), jogurt naturalny | ||||||
zioła i przyprawy | sól morska. Sos sojowy bez przypraw, szafran | świeże liście kolendry siewnej, czosnek, ocet słodowy | bazylia, liść laurowy,, kminek, sproszkowana papryka, gałka muszkatołowa, biały pieprz, esencja waniliowa | ziele angielskie, anyż, czarny pieprz, kardamon, pieprz cayenne, sproszkowany seler, cynamon, goździki, kmin rzymski, curry, koperek, kozieradka, garam masala, imbir, lukrecja, przyprawa mace, mięta, oregano, papryka, rozmaryn, szałwia, estragon, kurkuma, tymianek | |||
napoje | woda kawa bezkofeinowa, mleko, mleko sojowe, mleko ryżowe, domowy sok gruszkowy | kupny sok gruszkowy, kawa z mniszka, orkiszowa; z alkoholi: gin, whisky, wódka | coca-cola, herbata, z dzikiej róży, piwo, sherry, brandy | herbata z rumianku, kawa, kawa zbożowa z cykorią, herbata | herbatka miętowa; likiery, porto, wino, rum | koncentraty o smaku owocowym do sporządzania napojów, aromatyzowane napoje o smaku owocowym, soki owocowe i warzywne | |
inne | tofu, kakao, puder z nasion szarańczynu strąkowego | ekstrakt z drożdży | pokarmy sztucznie barwione i aromatyzowane, np.. Cukierki, galaretki, kisiele, lemoniada, słodkie sosy, lizaki, żywność barwiona na żółto tartazyną | musztarda, ocet winny i cydrowy |